Konut Kredisi Borcu Bitince İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Konut Kredisi Borcu Bitince İpoteği Nasıl Kaldırılır?

Bankalar konut kredisi vermeden önce; kredi ile satın alınacak olan gayrimenkul üzerine koydukları ipotek sayesinde kendi alacaklarını garanti altına almış olurlar. Yapılan bu ipoteğe göre; banka, kredi borcunun ödenmemesi durumunda, borçlu kişi hakkında rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip işlemi yaparak, İcra Müdürlüğü ’nden direkt evin satışını istemekte, İcra Müdürlüğü tarafından da ihale açılarak ev satılmakta ve bankanın alacağı ödenmektedir. Ancak borcunu zamanında ödeyenler açısından evin üzerinde ha ipotek varmış ha ipotek yokmuş çok bir dert değildir. Sadece konutun satışı yapılamayacaktır. Zaten kredinin borçlarının bitmesi ile birlikte ipotek kalkacaktır. Şimdi sizlere konut kredisi borcu bitince ipoteği nasıl kalkar kısaca tarif edelim…

Konut Kredisi Borcu Bitince İpoteği Nasıl Kaldırılır?

İşlemler Otomatik Oluyor

Öncelikle şunun söylemek gerekiyor ki; genel anlamda konut kredisinin borcunun bitimi ile birlikte bankalar bu işlemleri kendiliğinden takip etmektedir. Yani süresi gelen ve biten kredi borcu sonrası ilgili Tapu Müdürlüğü ‘ne yazı yazarak, ipoteğin kaldırılmasını talep edecektir. Burada süreler bazı durumlarda yoğunluğa göre biraz uzayabilmektedir. Eğer borcunuz bittikten hemen ertesi gün ipoteğinizin kaldırılmasını istiyorsanız; ki bu sizin hakkınız, bu durumda bankaya gidip başvuruda bulunmanız daha sağlıklı olacaktır. Başvurunuz sonucunda size bir ipotek fek yazısı verilecektir. Bu yazı ile Tapuya gidilmesi gerekecektir.

Aceleniz Yoksa Müşteri Hizmetleri

Eğer çok aceleniz yoksa ve bankaya gidecek vakti de bulamıyorsanız bu durumda; bankanın müşteri hizmetlerini arayabilir ve konuda hakkında bilgi sahibi olmak istediğinizi belirtip, işlemlerinizin hızlandırılması talebinde bulunabilirsiniz. Ancak bu geçici bir çözüm olacaktır. Yine bankaya müracaat etmek işlemlerin hızlanması adına en doğrusu diyebiliriz.

Banka Şubenize Müracaat Edin

Borcunuzun son taksidini ödedikten sonra bankaya başvuruda bulunarak konutunuz üzerindeki ipoteğin kaldırılması talebinde bulunabilirsiniz. Hatta hatta kredi borcunuzun son taksidini bankada içeriden ödeyip, talebinizi de aynı zamanda iletebilirsiniz. İşi garantiye almak isteyenlerin; bu konuda kısa bir dilekçe hazırlayabilirler. Bu dilekçeyi de teslim ettikten sonra kendi üzerine düşeni yapmış olacak, dilekçeyi alan da mecbur işleme koyacağı için bir şekilde konutunun üzerinde ipoteğin kaldırılması için işlemler başlayacaktır.

İpotek Fek Yazısı

Bu noktada konut kredisi kullananların, konut kredilerini bitirmeleri sonraları muhatabının Tapu Müdürlükleri olmadıklarının bilinmesi gerekiyor. Çünkü bankalardan ipotek fek yazısı almadan Tapu Müdürlüklerine müracaat etmenin bir anlamı yok. Burada asıl muhatabımız bankalar. Bu yazıyı aldıktan sonra Tapu Müdürlüğünden ipoteği kaldırabiliriz.

Borcumu Ödememe Rağmen İpotek Kalkmıyor

Ancak borcunuzu ödemenize rağmen halen bankanız ipoteği kaldırmıyorsa, bu durumda artık banka aleyhine hukuk mücadelesi başlatarak bir dava açmak gerekmektedir. Ancak bu hususta; bugüne kadar bu noktaya gelen bir iş duyulmamıştır. Bankalar kurumsal firmalar olduğu için iş yoğunluğu nedeniyle kısa süreli gecikmeler dışında bu işi aksatmamakta, konut kredisini bitiren müşterisinin konutu üzerindeki ipoteği de en kısa sürede kaldırmaya çalışmaktadır.

Bir önceki yazımız olan 50 Bin TL Kosgeb Kredisi Nasıl Alınır? başlıklı makalemizde 50bin kosgep, kosgeb kredisi ve sıfır faizli kredi hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*