Faiz Haram Mı?
Faiz Haram Mı?

Faiz Haram Mı?

Faiz Haram Mı?

Genelde halkımız tarafından merak edilen bir sorudur faiz haram mı? Dini açıdan baktığımız zaman faiz haram kılınmıştır. Fakat şöyle bir düşüncede mevcuttur dinen haram kılınan şeylerin zararı vardır ve bu nedenle haram kılınmıştır. Peki o zaman faizin ne gibi zararları olabilir de haram kılınmış ona bakalım.

Faizler yüksek olduğu zaman dikkat ettiğiyseniz eğer ülkede var olan enflasyon oranı da yüksek olmaktadır. Buradan şu sonucu çıkarabilir faiz enflasyona neden olmaktadır. Enflasyon oranı daima faizden bir ya da iki puan yukarıdadır. Avrupa ülkelerinde faiz oranlarına şöyle bir bakarsanız eğer en fazla olarak %2 görürsünüz. Bu durumda Avrupa’daki enflasyonu tahmin etmek çokta zor olmasa gerekir. Avrupa ülkelerindeki enflasyon oranı %2 ile %3 arasında değişmektedir.

Şahıslar paralarının değeri korumak ve değer kazanmaları sağlamak amacıyla enflasyona karşı faizde yatırım yapmaktadırlar. Eğer ülkelerdeki enflasyonların düşmesini isterseniz ilk olarak faizlerin aşağı çekilmesi gerekmektedir. Hatta imkan varsa sıfırlanmasıdır. Enflasyona karşı faizin paranın değerini koruduğunu inanıyorsanız eğer büyük bir yanılgı içerisinde olduğunuzu söyleyebilirim. Çünkü her zaman uzun vadede faiz enflasyonun karşısında paranızın değerini eritmektedir.

Hatta peygamberimizin bir hadisi de bulunmaktadır. ‘Faiz malı eritir’ şeklindedir. Şu şekilde de anlatabiliriz. 2000 yılında ev alacak miktarda olan paranızı faize yatırdığınız zaman; 2010 yılında paranız yarı yarıya erimiş olur. O almak istediğiniz değerde ev alamazsınız. Ben paramı faiz ile enflasyona karşı koruyacağım şeklinde tedbir alırken aslında enflasyona neden olan unsura da sebep olmuş oluyorsunuz. Paranızın değerini enflasyon karşısında faiz ile koruyamazsınız.

Günümüz şartlarına baktığımızda birçok kesim faiz ve enflasyon ile ilgili olarak yorumlar yapmaktadırlar. Özellikle sol ideolojiye sahip olan kişiler faizle, karı ve de alışverişte elde edilen geliri aynı olarak değerlendirmektedirler. Hem faizi hem de alışverişlerde elde edilen karın yasaklanmasını savunmaktadırlar. Fakat alışverişler belli bir oran kar alınması ekonomik sistemin dönmesi için faydalıdır. Bu kar miktarını da faiz gibi abartmamakta da fayda bulunmaktadır.

Faiz ertelenen enflasyon şeklidir desek yalan olmaz. Bir örnek ile anlamamız gerekirse eğer; yatırım kabiliyeti çok yüksek kendine güvenen birini düşünelim. Bu yatırımcımız havlu üretim fabrikası açmak istemektedir fakat parası bulunmamaktadır. Bu yatırımcımız bankaya gider ve fabrika açmak için bankadan kredi alır. Aldığı kredi miktarını 1.000.- TL olarak hesaplayalım. Bu aldığı krediyi 1 yıl sonra 2.000.-TL olarak bankaya iade edecektir.

Yatırımcımız aldığı kredi ile fabrikasını açar ve üretime başlar. Bizde şimdi bu havlunun üreticiden tüketiciye kadar geçen süresi içerisindeki maliyetini hesaplayalım. En son olarak enflasyonda tüketiciye yansımasını görelim. Yatırımcımız bir havluyu 2 TL mal etsin. Bu miktarda işçilik bedeli, elektrik, kumaş gibi unsurlarda dahil olsun. Bu işi kar elde etmek için yapıyoruz ve karımızı da ekleyelim böylelikle havlumuz 3 TL yükselmiştir. Yatırımcımız bankanın faizini ödemesi gerekmektedir. Bu miktarı da ürettiği havluların üzerine ekleyelim ve 4 TL olsun. Ayrıca fabrika olarak işlem yapıyoruz devlete ödenmesi gereken vergilerde bulunmaktadır. Bizim havlumuz şuanda 5 TL kadar yükseldi.  Aynı şekilde fabrikadan mağaza kadar geçen süreçte toptancı ve taşımacıların aldığı ücretlerde bulunmaktadır. En son mağaza satış fiyatı 10 TL olarak belirlenir. Kısacası 2 TL mal edilen bir havluyu 10 TL olarak alıyoruz. Enflasyon olmasa idi bu ürünü 5 TL alabilirdik. Enflasyon bizim iki katına ürün almamızı sağlıyor ve paramızın değerini düşürüyor.

Bu makalemde sizlere Faiz Haram Mı? konusunu anlatmaya çalıştım. Her türlü bankacılık sektörüne ait soru ve sorunlarınız da karşılıksız bir şekilde bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Sorularınızı Soru-Cevap bölümünden yazmanızı rica ederim.

Borçsuz günler dilerim
Kredi Uzmanı

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*