2016 kredi faizleri
2016 kredi faizleri

İhtiyaç Kredilerinde Vade Sınırının Önemi

İhtiyaç kredilerinde çıkarılan yasalar ile sınırlamalar getirilmiştir. Yasalaşmadan önce bireysel ihtiyaç kredilerinde 60 aya varan vadeler bulunmakta idi. Konut kredilerinde ise bu vadeler 20 yıla kadar çıkmaktaydı. Şuanda bireysel ihtiyaç kredilerinde vade 36 ay yani 3 yıl ile sınırlandırılmış olup konut kredilerinde ise bu süre 120 ay yani 10 yıl ile sınırlı hale gelmiştir. Bu sınırlamalar neden bu kadar önemli ve daha önce oluşan vadelerde sınırlamalar getirildiğine bakalım.

Kredi kullanan kişiler kredi kullanımlarında durumlarına bakarak aylık taksitleri daha az olduğundan dolayı uzun ödenecek olan aylık taksit ödemeleri düşmektedir. Genelde bu nedenden dolayı en uzun vade hangisi ise onu tercih etmektedirler. Fakat şuanda yasal sınırlamalar 36 aya kadar izin vermektedir.

Vade uzunluğunda da kredi kullanmakta olan kişiler faiz oranlarını unutmamalıdırlar. Kredilerde vadeler uzadığı zaman ödeyecek olduğunuz faiz daha da artmaktadır. Borçlanma süreniz ne kadar uzun ise ödeyecek olduğunuz faiz de o kadar fazla olur.

Bankaların reklamlarında da dikkatinizi çekmiştir. Müşterileri farklı vade seçeneklerine yönlendirmek için bazı dönemlerde kampanyalar oluşturmaktadır. Örnek vermek gerekirse yılbaşı kampanyası, ramazan bayramı kampanyası, kurban bayramı gibi kampanyalardır. Bu kampanyalarda faiz oranları, aylık taksitler, dosya masrafı gibi ücretlerde değişimler karşınıza çıkmaktadır. Fakat kredi talepler daha çok vadeye bakmaktadır. Fakat vade uzadığı zaman masrafta artmaktadır. 36 ay vadeli bir kredi çekmek istediğiniz zaman 500.-TL faiz alıyorsa 60 ay vadeli kredide bu masraf miktarı 1.000.-TL çıkmaktadır.

Konut kredileri diğer kredilere göre daha uzun vadelidir. Bazı bankalar mortgage sistemi ile 20 yıla kadar vade verseler de genel olarak 10 yıl uygulamasına gidilmektedir. Konutlarda doğal olarak miktarlar yüksek ve aylık ödemeler zorlayabilir. Bu nedenden taksit tutarlarını iyi ayarlamak gerekir.

İhtiyaç kredilerinde vade sınırının önemine baktığımızda; asıl neden tüketici alışkanlıklarını değiştirmeye çalışmaktır. Tüketicilerin gereksiz yere borçlanmaları ve de bu borçlanmalarını uzun vadede ödemek istemelerinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. 2016 yılına girilmeden önce birçok kişi ve de bankaların beklentileri vadelerin 48 aya çıkarılması yönünde idi. Fakat 36 ay sınırlaması aynı şekilde kaldı.

Kredi kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise borçlu kaldıkları süredir. Hesaplama yaptıklarında 10 yılda öderim, 5 yılda öderim gibi düşünerek bankaya gittiğinizde bu sizin kesin olarak belirlediğiniz süreler borçlu kalacağınızı unutmayın. Borçlu bir yaşama kapılacaksanız. Kredi doğal olarak nakit ihtiyaçlarınızı karşılamak için en uygun çözümlerden biridir. Borçlu olma riskinizi de daima hatırlayın. Vade sınırlamaları ile aslında sizin ödeme alışkanlıklarınıza ve de durumunuza göre gelir gider düzeyinizi ayarlamanız hedeflenmektedir. Borçsuz olunan bir toplumda ekonomik güç daha ön plana çıkmaktadır. Krediler yatırımlarda kullanılmaktadır.

Kredi için bankaya gittiğinizde aslında hesabınızı iyi yapmanız gerekmektedir. Öncelik ile ihtiyacınızdan fazlasını talep etmeyin. Ne kadar yüksek miktar alırsanız o kadar çok borçlanırsınız. Ödeyecek olduğunuz taksit, faiz tutarı ve masraflarda bankanın size özel olarak yaptığı indirimlere bakarken vadenin ne kadarda önemli bir unsur olduğunu görebilirsiniz.  Eğer tam olarak hesaplamalarda mantığınıza yatan noktalar varsa kredi konusunda uzman olan kişilerden destek alın.

Bu makalemde sizlere İhtiyaç Kredilerinde Vade Sınırının Önemi konusunu anlatmaya çalıştım. Her türlü bankacılık sektörüne ait soru ve sorunlarınız da karşılıksız bir şekilde bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Sorularınızı Soru-Cevap bölümünden yazmanızı rica ederim.

Borçsuz günler dilerim
Kredi Uzmanı

Bir önceki yazımız olan Terör Mağdurlarına Faizsiz Kredi başlıklı makalemizde Devlet destekli olarak esnafa 30.000.- TL faizsiz kredi, faizsiz kredi ve kosgeb hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*