Kredi hayatımızın parçaları arasında yerini aldı diyebiliriz. Ekonomik gelişmeler veya değişen enflasyon oranları gibi faktörlerde kredi faizlerin yükselmesine veya düşmesine neden olmaktadır. Uzun vadeli kredi kullanan kişiler faiz oranlarında yaşanan düşüşlerde ödedikleri taksitler yüksek gelmektedir. Aynı zamanda taksit tutarı yüksek olunca ödemekte de sorunlar çıkmaktadır. Bu durumlarda genelde bankalar kredilerin yeniden yapılandırılması işlemlerini seçmektedir. Ayrıca kredi ve kredi borçlarınızı ödemekte zorlandığını zaman tüm borçlarınızı birleştirerek veya belli miktarda olanlarını bankalar taksitlendirmekte idiler.
Kredilerin yapılandırması genelde taksitlerinizin ödenmesinin sizi zorlamasında ve faizlerin düşmesinde yapılmaktadır.
Belli bir süre içerisinde kredi taksitlerinizi ödemekte zorlandığınız olabilir. Bu süre 1 ya da 2 ay gibi kısa zamanla sınırlı kalmıyorsa ise yeniden yapılandırma sizin için iyi bir çözüm olarak karşınıza çıkabilir. Kısa dönemli zorlanmalarınız zamanla çözülür fakat uzun süreli olduğunda çözüm bulunması gerekmektedir. Taksitlerinizde meydana gelen gecikmeler faiz ödemenize neden olsa aynı zaman kredi notunuzun düşmesini de sağlamaktadır. Kredi kullandıran bankalar yasal takibe düşmeden önce kredinizin yapılandırılması için gerekenleri yapmaktadırlar. Yasal takibe düşen krediler bankalar içinde bir kayıptır. Fakat bazen yapılandırma durumunda olduğunuz kredileri faiz oranları size düşük gibi gelse de komisyon, masraflar ve geri ödemesi gibi durumlarda zararınıza da neden olabilmektedirler. Kredi çekmeden önce taksitlerinizi vadeyi ve gelir durumunuza göre ayarlamanız aslında her zaman için sizin daha çok avantajınıza olacaktır.
Yeniden yapılandırma işlemlerinde karşınıza iki seçenek çıkmaktadır. Bunlardan biri mevcut olan borç durumunuzu toplam olarak hesaplatmaktır. Hesaplama yaparken kredi kart limitiniz, bireysek kredi ve varsa diğer kredileriniz toplam olarak hesaplamaya dahil edilmelidir. Bunun nedeni ise diğer ödemeleriniz varken bir krediyi yapılandırmanın da mantığının olmayışıdır. Yeniden yapılandırma yapsanız da diğer kredilerin ödemeleri devam edecektir. Sorunu toplu olarak çözüme ulaştırmalısınız. Bu toplam miktarları için en uygun ve hesaplı bankadan ihtiyaç kredisi çekerek eski borçlarınızı kapatabilirsiniz. Böylelikle iki üç kredi ödemesi yaparken tek kredi de toplamış olur ve taksitlerinizi düzenli bir şekilde ödeyebilirsiniz. Bu almış olduğunuz kredinin taksitleri bitene kadar yeni bir kredi çekmemeye çalışın.
İkinci bir seçeneğiniz ise faizler düştüğü zaman kar etmek amacıyla yeniden yapılandırmadır. Kredi kullandıktan sonra faiz oranlarında hatırı sayılı bir ölçüde düşüş varsa yeniden yapılandırmayı deneyebilirsiniz. Fakat bu durumda da bazı noktaları atlamamanızda fayda bulunmaktadır. Faiz oranı düşük diye yapacak olduğunuz yeniden yapılandırma da karşılaştırma yapmayı unutmayın. Yeni alacak olduğunuz kredide öncelikle taksitleriniz ne kadar olacak hesaplayın. Masraf, komisyon ve de sigortayı unutmayın. Toplamda geri ödeyecek olduğunuz miktarı da baz almayı aklınızdan çıkarmayın.
Yeniden yapılandırma en çok konut kredilerinde yapılmaktadır. Vade olarak uzun vadeli bir kredi olup aylık taksit tutarlarınızı ona ayarlanmaktadır. Konut kredilerinde taksitten çok masrafı hesaplayın. Geri toplam ödemede ödeyecek olduğunuz meblağı mutlaka kontrol edin. Birde eski kredinin kapanması için banka sizden ek masraf talebinde de bulunabilir. Tüm hesaplarınızı yaptıysanız eğer ve yeniden yapılandırmanın sizin için avantaj olacağına eminseniz gereken müracaatları yapabilirsiniz. Yeniden yapılandırmalar genelde kredi aldığınız bankadan yapılmaktadır. Başka bankalarda yeniden yapılandırma amacıyla kredi vermektedir.
Bu makalemde sizlere Kredi Borcu Yeniden Yapılandırma konusunu anlatmaya çalıştım. Her türlü bankacılık sektörüne ait soru ve sorunlarınız da karşılıksız bir şekilde bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Sorularınızı Soru-Cevap bölümünden yazmanızı rica ederim.
Borçsuz günler dilerim
Kredi Uzmanı
Bir önceki yazımız olan Yatırım Yapmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler başlıklı makalemizde karlı yatırımlar, nasıl yatırım yaparım ve paramı nasıl çoğaltabilirim hakkında bilgiler verilmektedir.
Leave a Reply