2016 Kredi Kartı Aidatları
2016 Kredi Kartı Aidatları

Kredi Kartı ve Çek Borcuma Hapis Cezası Alır Mıyım?

Bankalara kredi kartı ve çek borcu olanların tedirgin oldukları konulardan biri de hapis cezası alıp almayacaklarıdır. Kredi ve kredi kartı sözleşmelerine bakılaraktan bankalara olan borçların ödenmemesi durumunda alacak oldukları cezanın boyutu öğrenmek istemektedirler. Aynı şekilde karşılıksız çeklerde de sorunlar yaşanmış olup; karşılıksız çek dolayısıyla hapis cezaları kaldırılmıştır. Fakat bu duruma karşın yine de açılmış olan karşılıksız çek davaları bulunmaktadır.
Karşılıksız Çek Davaları
Karşılıksız çek dolayısı ise hapis cezalarının kalkmasından sonra bir rahatlama söz konusu olmuş olabilir. Fakat çek kullanan kişilere SMS olarak hakkınızda Asliye/Sulh Ceza Mahkemesinde dava olarak açılmış olan karşılıksız çek yazısı gelebilir. E-devlet bilgilerinizde de karşılıksız çek davası yönünde bir bilgi de bulabilirsiniz.
Bu davalar aslında Yargıtay’a temyize gönderilmiş olan dosyalarınıza aittir. Kanunun değişmesi nedeniyle ya da herhangi bir Yerel Mahkemenin bozma veya iade gelen dosyaları, Yerel Mahkemece bozma veya iade gerekçesine göre karar verilmesi amacıyla yeni kanunda kayıt edilmektedir. Yeni kayıt işlemi yapıldığından dolayı size SMS bilgilendirmesi gelmektedir. Kısacası tarafınıza yeni açılan bir dava bulunmamaktadır. Bu davalar için duruşma yapılmamaktadır. Şöyle anlatalım duruşma yapılmadan ve de ifade alınmadan sonuca bağlanmaktadır. Yeni kanuna göre hüküm verilir ve şartları eğer uygunsa Çek Hesabı Açma Yasağı getirilir. Temyize gitmeyen karşılıksız çek davaları da mahkemece mevcut olan esas üzerinden hüküm verilmektedir.

Kredi Kartı Borçları

Kredi ve kredi kartı sözleşmelerine dayanarak bankalara borcu olanlar ödenmeyen borçlarından dolayı hakkında icra takibi açılmaktadır. İcra takibinde bulunan kişiler yine borçlarını ödemezse hukuk büroları tarafından aranılarak şu ifadeler kullanılmaktadır. Borcunuzu ödenmezseniz hapse gireceksiniz ve hapis cezası çıkmak üzere şeklinde konuşmalar yapılmaktadır. Hatta bu ifadelere ek olarak 3 ay hapis cezası çıkartmak üzere mahkemeye başvuruyoruz denilmektedir. Bu stres ile borçlarının yanında hapis cezasının korkusuna kapılmaktadır. Aslında hukuk bürolarının tek amacı sizi korkutarak vekalet ücretini tahsilini yapmaktadır.
Kredi kartı borcundan dolayı hapis cezası bulunmamaktadır. Bunun yanında kullanmış olduğunuz herhangi bir krediden dolayı da hapis cezası yatılmamaktadır. Anayasa’nın 38. Maddesinin 8. Fıkrasında hiç kimsenin yalnızca sözleşmeden kaynaklanmakta olan yükümlülüğü yerine getirmemesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamayacağı belirtilmektedir.
Daha önceden İcra takiplerinde 10 gün içerisinde mal beyanında bulunulmamasından dolayı hapis cezaları verilmekte idi. Tabi bu cezayı kredi kartı olarak algılamayın tüm borçlar için geçerli olan bir uygulama idi. Yeni yasal düzenlemelerle beraber mal beyanında bulunmayanlara da hapis cezası verilmesi kararı kaldırılmıştır. Artık İcra takibinde iken mal beyanında bulunmazsanız hapis cezası almıyorsunuz.

Kredi kartı borcunuz veya herhangi bir borcunuzdan dolayı icra takibinde dosyanız varsa haciz sırasında İcra Memurlarına taahhütte bulunduysanız eğer İcra ve İflas Kanunun gerekli olan maddesi yani 340. Maddesine göre taahhüdü ihlalden hapis cezası alabilirsiniz. Ödeme şartını yerine getirmediğinden dolayı verilen hapis cezaları yasalara aykırı değildir. Hakkınızı her zaman sonuna kadar savunun ana gerekli olan itirazları zamanında ve de yerinde yapmanızda fayda bulunmaktadır. Fakat yinede yasal hesaplara ve icra takiplerine düşmek yerine mümkün mertebe zamanında ödeme yapmaya çalışın. Yasal haklarınızı bilmenizde her zaman yarar vardır.

Bu makalemde sizlere Kredi Kartı ve Çek Borcuma Hapis Cezası Alır Mıyım?konusunu anlatmaya çalıştım. Her türlü bankacılık sektörüne ait soru ve sorunlarınız da karşılıksız bir şekilde bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Sorularınızı Soru-Cevap bölümünden yazmanızı rica ederim.

Borçsuz günler dilerim
Kredi Uzmanı

Bir önceki yazımız olan Kredi Borcunu Yeniden Yapılandırma başlıklı makalemizde ihtiyac kredisi, Kredi Borcunu Yeniden Yapılandırma ve kredi faizlerin yükselmesi hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*