Banka Faizi Günah mıdır?
Banka faizi günah mıdır? Birçok insanın maalesef yanlış anladığı bir konu banka faizi. Allah’ın kelamı yüce Kuran faizden bahsederken ticareti kapsayacak bir anlatım içinde değil. Orada bahsi geçen faiz Roma’nın insanlık dışı bugünün tefecilerinin ilham aldığı bir faiz uygulaması. Örneğin bir komşu bir tas aldığı mercimeği iki tas geriye isterse bu haksız kazanç lanetlenerek faiz veren de alan da şiddetli bir cezayla korkutuluyor. Peki, paradan para kazanmak faiz midir?
Banka Faizi Aslında Ticari Kazançtır
Herhangi bir bankaya faiz getirisi için para yatırdığınızda ne oluyor, aslında olan nedir? Evvela olan şudur ki o birikimle elde edeceğiniz kazancı bırakmak, o kazançtan vazgeçmek ve bankaya paranızı işletmeniz için borç vermektir.
O borçla banka diğer müşterilerine kredi verir peki, siz bir veya on yıllığına bankaya paranızı yatırdığınızda, ticari riskleri üstlenmek istemeyip de çoğu zaman daha az kazanca razı olarak yatırım yaptığınızda size o sürenin sonunda aynı parayı verirseler bu adil olur mu? Sonuçta banka bir aracı şirkettir sizden ticari kazanç sağlamanız için birikiminizi alırken karşı tarafta ihtiyacı olan, birikim yapamamış veya yapma olanağı olmayan insanların ihtiyacını karşılayan bir şirkettir. Bu durumda banka faizi günah mıdır?
Faiz Geliri Olmasa İdi?
Bugün birçok insan ev, araba alırken veya herhangi bir ihtiyacını karşılarken banka kredilerine başvuruyor. Günümüz hayat pahalılığının, reklamlarla özellikle çocuk ve gençlere dayatılan bitmek, tükenmek bilmeyen, sonsuz ve sınırsız ihtiyaçların içinde kazanç – harcama dengesini oturtamamışken, genellikle eksi ve bir dahaki aya devreden borç bakiyesiyle ilerlerken birikim yapmalarını beklemek Beckett’in muhteşem eserindeki Godot’yu beklemek kadar olası olur. Haliyle insanların birtakım yatırımlara sahip olabilmesinin tek yolu bankalar ve verdikleri banka kredileri oluyor.
Eğer bu kredi sistemi olmasa idi insanların bir menkul yahut gayrimenkul edinmeleri ne denli kolay olabilirdi ya da bu hayat şartları içinde mümkün olabilir miydi? Elbette mutlu azınlık adı verilen, toplumun yüksek kazanç elde eden bir kesiminin mal, mülk sahibi olması kolay olabilirdi ancak bir ev alabilmek için çok uzun yıllar çalışarak emeklilik ikramiyesini bekleyen insanların geçmişteki sayılarını unutmamak gerek!
Bir önceki yazımız olan Finansal Piyasa Türleri Nelerdir? başlıklı makalemizde finansal, piyasa ve sermaye hakkında bilgiler verilmektedir.
Leave a Reply