Banka Kredileri Nasıl Hesaplanır?
Banka Kredileri Nasıl Hesaplanır?

Banka Kredileri Nasıl Hesaplanır?

Kredi alan kişiler genellikle nasıl hesaplandığını merak etmektedir. Biz basit faiz ile hesaplıyoruz ama öyle değil bankalarda farklı etkenlerde girmektedir. Banka kredileri nasıl hesaplanır bir bakalım. Aylık %1 faiz ile 12 ay vadeli 100.-TL kredi çektiğinizi düşünelim. Ve aylık taksitleriniz 8.88.-TL olarak hesaplanmaktadır. Krediyi aldıktan bir ay sonra 100._TL’nin %1 olan 1 TL faiz borcunuz olacaktır. İlk taksitte ödemekte olduğunuz 8.88.-TL’nin 1.-TL’si faiz olarak ödenir. Kalan 7.88.-TL ise borcunuzdan düşülür. Dolayısıyla ilk ödemeyi yaptığınızda 100-7.88 = 92.12.- TL borcunuz kalır. İkinci taksitte ise 92.12’nin %1’i olan 0.92.-TL faiz borcunuz olacaktır. Bu taksitte ödeyeceğiniz 8.88.-TL’nin 0.92’si faiz olarak ödenir. Kalan 7.96.-TL ise borcunuzdan düşülür. Kalan borcunuz ise 92.12 – 7.96 = 84.16’dır. Bu hesaplama 12 ay boyunca bu şekilde devam etmektedir.

Bankadan kredi aldığınızda size taksit tablosu verilmektedir. Bu şekilde taksitlerinizi takip edebilirsiniz.

Kredilerden kredinin cinsine bağlı olarak ödenen faizlerden vergi alınmaktadır. Faiz hesaplamalarının içinde ayrıca alınan vergilerde bulunmaktadır. Taksitlerin doğru olabilmesi için vergilerde faiz oranlarına eklenmektedir. Taşır ve ihtiyaç kredilerinde ödenen faizlerde %15 KKDF ve %5 BSMV bulunmaktadır. Konut kredilerinde bu vergiler alınmamaktadır.

Kredi alırken bazen eşit ödemler size uygun olmayabilir. Üç ayda bir ikramiye alıyorsanız taksitleri de ona uygun şekilde yaptırabilirsiniz. 3 yıl taksit ödemeli bir krediniz bulunmakta ve sizin elinize bir yıl sonra toplu bir miktar geçtiğinde kredinizi kapama imkanınızda bulunmaktadır. Bu tür durumlarda ara ödemeli kredi, artan ödemeli kredi, azalan ödemeli kredi ve balon ödemeli kredi şeklinde seçeneklerle çekim yapabilirsiniz.

Bu makalemde sizlere Banka Kredileri Nasıl Hesaplanır? konusunu anlatmaya çalıştım. Her türlü bankacılık sektörüne ait soru ve sorunlarınız da karşılıksız bir şekilde bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Sorularınızı Soru-Cevap bölümünden yazmanızı rica ederim.

Borçsuz günler dilerim
Kredi Uzmanı

Bir önceki yazımız olan Bileşik Faiz Oranı Hesaplama Nedir? başlıklı makalemizde bileşik faiz, bileşik faiz geliri ve bileşik faiz nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*