KOBİ ‘ler ve esnaflar için kredi müjdeleri son bir aydır arka arkaya verilirken, bundan yeni işletme kurmayı düşünen girişimciler de nasibini aldı. Özellikle doğu ve güneydoğu illerindeki müthiş teşvik imkanları nedeniyle yediden yetmişe herkes bir iş yapmayı düşünüyor. Bu yazımızda KOSGEB kredisi süreci ile bilgi paylaşımında bulunarak; KOSGEB kredisi alma koşulları nelerdir kısaca izah edeceğiz.
1- Başvuru
Tabii ki ilk önce başvuru yapmamız gerekiyor. Bunun için önce KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmak daha doğru olacaktır. KOSGEB ‘in resmi sitesi olan www.kosgeb.gov.tr üzerinden veri tabanına kayıt yaptırabilirsiniz. Bundan sonra da ikamet ettiğiniz bölgedeki İş Kur birimine giderek resmi müracaatınızı yapmalısınız.
2- Eğitim Programı
Müracaat sonrasında KOSGEB tarafından düzenlenen eğitim programlarınıza katılmanız gerekiyor. Bu programlara katılım ve devamsızlık gibi durumlar oldukça önem arz ediyor. Yani KOSGEB bu konuyu ciddiye almanızı istiyor. Eğitimleri genelde KOSGEB ‘in kendisi vermiyor, anlaşmalı kurumlar kanalıyla veriyor. Ancak eğitimlerin sıkı bir şekilde takibini de yapıyor.
3- Eğitimin Tamamlanması
Eğitimin tamamlanması sonucunda; hak eden girişimcilere KOSGEB Girişimci Eğitim sertifikası veriliyor. Bu eğitim sertifikası olmadan KOSGEB ‘ten herhangi bir destek ya da hibe alınması söz konusu değil.
4- Proje Hazırlanması
Eğitim işi de bittikten sonra artık projemizi hazırlama aşaması geliyor. Aldığımız eğitimlerden de yararlanmak suretiyle nasıl bir iş yapacağız, ne üzerine olacak, hangi sektörde olacak, müşteri hedef kitlesi nedir, avantajları, dezavantajları nelerdir, fizibilite çalışması, vs. gibi birçok konuya projenizde değinmeniz gerekiyor. Hatta projeniz ile ilgili çalışmaya başlamak için eğitim programınızın bitmesini beklemenize bile gerek yok. Proje çalışmanızı ne kadar uzun vadeye yayarsanız o kadar iyi hazırlanmış bir proje olacaktır.
5- Proje Sunumu
Hazırladığınız bu projeyi KOSGEB yetkililerine sunacaksınız. Bu sunum aşaması da çok fazla önem arz ediyor. KOSGEB yetkilileri azminizi, kararlılığınızı ve projenize olan güveninizi hissetmeli. İyi bir sunum yapmalı, gerekirse bunun provalarını yapmalısınız.
6- İş Başı
Projenizin onaylanması ile birlikte artık hayaller gerçeğe dönüşecek. Bundan sonra daha gerçekçi işlerle; gerekli ekipman temini, yer temini, vs. gibi konularla ilgileneceksiniz. Yaptığınız harcamalarında faturalarını KOSGEB ‘e ibraz ederek, KOSGEB tarafından ödenebilecek olanları için hibe ya da kredi alabileceksiniz. Bundan sonra yapacağınız tek şey çok çalışmak ve sabretmek olacaktır.
Leave a Reply