Bankalardan Kredi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Günümüzde bankalardan kredi çekerken yapılması gereken işlemler konusunda bilgilenmek için; bankaların internet sitelerinde olsun, bu iş için özel olarak oluşturulan internet sitelerinde olsun birçok doküman bulunuyor ve bu dökümanlara da ulaşmak zor değil. Ancak yine de tüketicilerin kredilerle ilgili araştırma yaparken; bankaların internet siteleri yerine, finans ile ilgili web siteleri ve kıyaslama sitelerini daha çok tercih ettiğinin de altını çizelim.

Masraflar

Bankalar bizlere kredi verirken; verdiği paraya karşılık olarak, aldığı faiz ödemesinin yanı sıra aynı zamanda bir takım bazı masraflarda almaktadır. Bunlar; ekspertiz ücreti (konut kredisi için), ipotek ücreti (taşıt kredisi ve konut kredisi için), dosya masrafı, sigorta masrafları, vs.  gibi ücretlerdir. Hangi bankadan kredi çekeceğiniz konusunda bir tercihte bulunmadan önce bankaların masrafları konusunda da muhakkak bir kıyaslama yapılması, cebimizde fazladan para kalması anlamına gelecektir.

Faiz Oranları

Kredi çekmeden önce tüketiciler olarak en çok dikkat etmemiz gereken noktaların başında faiz oranı geliyor. Kredi faiz oranlarında yaşanacak 0,1 puanlık fark bile; özellikle konut kredisi gibi yüksek tutarda çekilen kredilerde ciddi farklara sebep oluyor. Vade süresinin uzaması ile birlikte faiz oranı, toplam maliyet üzerine çok daha fazla etkili oluyor.

Karşılaştırma Kriterleri

Enuygun.com, Hangikredi.com, hesapkurdu.com gibi kredi kıyaslama sitelerinin; kredi çekmeyi düşünen tüketicilerin bu konuda imdadına yetiştiğini söyleyebiliriz. Ancak yine de tüketiciler olarak bankaların kredi tekliflerini nasıl kıyaslamamız gerektiğini iyi bilmemiz gerekiyor. Az önce faiz oranının kıyaslama sırasında önem arz ettiğini belirtmiştik. Ancak faiz oranından önce bakmamız gereken bir kriter daha bulunuyor ki; o da toplam maliyet…

İlk Önce Toplam Maliyete Bakmak Gerekiyor.

Toplam maliyet demek; bankadan alacağımız paraya karşılık olarak, tüm masraflar, faiz ödemesi, vs. gibi kalemlerin birleşmesi sonucunda geriye ödeyeceğimiz toplam para anlamına gelecektir. Dolayısıyla da bankalardan kredi çekerken gözümüz hep toplam maliyeti aramalı ve kredi çekmeden önce en düşük toplam maliyeti veren bankayla çalışmayı tercih etmeliyiz. Çünkü bankaların tekliflerinde; faiz oranı düşük olarak gözükse de; masrafların yüksek miktarda çıkması nedeniyle yüksek faizli gözüken bankanın kredi teklifi daha hesaplı olabiliyor. Bu konuda bizlere en doğru veriyi ise; toplam maliyet miktarı veriyor.

Vade Süresi

Kredi çekmenin temel mantığında tabii ki de borcun ödemelerini daha kolay yapabilmek adına uzun vadeli olması yatıyor. Lâkin vade süresi konusunda da bilinmeyen bazı hususlar var. Daha iyi anlaşılması için bir örnek verecek olursak; ihtiyaç kredilerindeki 24 ay, 36 ay ve 48 ay vade seçeneklerinde, vade süresi her arttığında, krediyi çekenin maliyetine bir yıllık daha faiz ödemesi ekleniyor. Bu nedenle; öncelikle taksitleri bizleri zorlamayacak miktarlarda olmak kaydıyla; kredinin bitirilebilecek en kısa sürede bitirilmesi bizleri ciddi faiz yükünden kurtarmış oluyor.

Bir önceki yazımız olan Kosgeb Kredisi Alma Koşulları Nelerdir? başlıklı makalemizde hibe kredi ve kosgeb hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*